Programma

Evenement Hellendoorn Bevrijd! afgelast!

Gisterenavond heeft de Nederlandse overheid in een persconferentie laten weten dat alle evenementen tot 1 juni a.s. niet mogen plaatsvinden.
Helaas is hierdoor het evenement Hellendoorn Bevrijd! afgelast. Een bittere boodschap, we hebben met z’n allen heel hard gewerkt aan de voorbereidingen van het evenement.

De komende maanden beraden we ons over het mogelijk door laten gaan van het evenement op een later moment.
We respecteren de enige juiste beslissing van het kabinet om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan.

Pas goed op uw zelf en elkaar.

Stuurgroep Hellendoorn Bevrijd!

Wat gaan we doen

Van 30 april t/m 4 mei 2020 staat Hellendoorn in het teken van 75 jaar Vrijheid. Om die reden wordt in het dorp Hellendoorn alles uit de kast gehaald om op indrukwekkende, onvergetelijke wijze aandacht te besteden aan dit historische feit.

 

dinsdag 28 april

De komende dagen zal het centrum worden terug gebracht in de stijl van de veertiger jaren. Vlaggen, bogen en handwijzers worden geplaatst. Etalages worden stijlvol ingericht alsof de oorlog net voorbij is. Er zal o.a. een woning in deze stijl worden ingericht. Het gebied zal omringd worden door de volgende straten: Dorpstraat, Bibenstraat, Koestraat, Smidsstraat, Hofmansstraat en Harbersteeg.


Woensdag 29 April 2020

Start opbouw Militair Kampement op de Hofmansweide. Centraal zal er een nostalgische Spiegeltent uit de dertiger jaren worden opgezet voor meerdere activiteiten.


Donderdag 30 April 2020

De eerste voertuigen komen aanrijden op de Hofmansweide. Er worden militaire voertuigen geparkeerd, tenten opgezet en diverse diorama’s worden ingevuld. De veldkeukens worden geïnstalleerd.
Uiteraard is iedereen de hele dag welkom om al de sfeer op te snuiven van het kampement. In de avond, vanaf 20.00 uur is er muziek in de nostalgische Spiegeltent om gezellig samen te zijn, voor iedereen die wil. Een Big Band geeft een concert in de spiegeltent en er zal muziek uit de veertiger jaren zijn.


Vrijdag 1 mei 2020 overdag

14.30-16.30 uur ”Ouderenmiddag” op de Hofmansweide

Bezoekers zijn ook nu weer welkom op de Hofmansweide om een kijkje te nemen.
Op deze vrijdagmiddag wordt er speciaal een ouderenmiddag gehouden in de jaren veertig stijl vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de Spiegeltent op de Hofmansweide.
Deze tent ademt de sfeer uit van de veertiger jaren. Iedereen is welkom, met name ook de ouderen uit de verzorgingshuizen.
Er zal een optreden zijn van diverse koren, de Star Sisters, de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met dansen uit de veertiger jaren. Tevens zullen er gedichten voorgedragen worden en een aantal kinderen zullen kleding uit de jaren veertig showen die de aanwezige ouderen ongetwijfeld bekend voor zal komen.


Vrijdag 1 mei 2020 ’s avonds

20.00-24.00 uur “Back To The Fourtees” op de Hofmansweide

Een gezellige avond helemaal gericht op de jaren veertig.
De speciaal hiervoor nostalgische Spiegeltent ademt een bijzondere sfeer uit voor een mooi
feest. Met leuke zitjes aan de rand en de dansvloer in het midden wordt dit een heel bijzondere ervaring.
De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn zorgt ervoor dat de beentjes van de vloer kunnen met kleine workshops dan wel een speciaal optreden. DJ Ray weet als geen ander
de sfeer erin te brengen. Met optredens van de Starsisters is de avond compleet.
Verhoog de sfeer en kom zelf ook in de kleding van de jaren veertig, dan wordt het een avond om nooit meer te vergeten
De organisatie is in handen van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn.
Om 24.00 uur sluiten we af met het lied “ We’ll meet again” van Vera Lynn!

Entree GRATIS


Zaterdag 2 mei 2020

Dorp Hellendoorn en Hofmansweide 10.00-24.00 uur

In het centrum van Hellendoorn zal nu ook voornamelijk in ‘legergroen’ veranderen. Groepjes militaire voertuigen staan op 2 en 3 mei in het centrum. Tevens zullen er ook Classic Cars uit WO2, fietsen, bakfietsen en karren uit deze periode te vinden zijn.

10.00-18.00 uur Base Camp geopend op de Hofmansweide

11.00 uur “Living Historie”

Begin van een “Living Historie” in het centrum, schetsjes uit WO2 opgevoerd door figuranten, het dagelijks leven in de WO2 speelt hier een grote rol. Ook zullen er nog de nodige militairen in de straten patrouilleren. Er komt een Maple Leaf café, waar de Canadese soldaten hun hoofdkwartier hebben, ‘Allo Allo’ zal zich ook in een van de Hellendoornse cafés vestigen. De spelers van ‘Theater school Xapp’ spelen, zingen en dansen in de straten van Hellendoorn evenals vele koren uit onze gemeente! Op diverse plekken kunt u luisteren naar indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Kinderspelen uit de veertiger jaren door het hele centrum!

11.00-11.30 uur Wapendemonstratie re-enactors op de Hofmansweide

Voorstelling “Verbroken stilte” bij Noabers

Geen vragen stellen. Laat het verleden rusten. De oorlog is voorbij. Vergeet wat er is gebeurd. Het is te pijnlijk!
In de familie van Sarah werd niet gesproken over de oorlog. Een ongeschreven regel die haar al snel duidelijk werd toen ze nog jong was. Sarah kan niet anders doen dan dit te accepteren.
Jaren later werkt Sarah met veel plezier als medewerkster in de thuiszorg. Meneer Vermeulen is één van de favoriete cliënten van Sarah. Het is een man op leeftijd en ze komt al bijna 9 jaar bij hem over de vloer. Door de festiviteiten in het dorp komen de herinneringen aan de oorlog bij hem naar boven. ‘Hellendoorn Bevrijd!’. De kranten staan er bol van. Dan valt het oog van Sarah op een omcirkelde foto in de krant. Waar kent ze die man op de foto toch van?

Wij zoeken mensen die kunnen helpen met het timmeren en schilderen van de juiste decors. Om je hiervoor aan te melden kun je mailen naar Marel Olthof; haar emailadres is voorstellinghellendoornbevrijd@hotmail.com 

 

13.00-14.00 uur “Mock Battle”

De Mock Battle, schijngevechten, zal op en nabij de Hofmansweide plaats vinden door re-enactors. Re-enactors zijn personen in historische kostuums de historische gebeurtenissen naspelen of uitbeelden. Ook zal er zwaar militaire voertuigen meespelen, w.o. Tanks, Half Tracks ect.

14.00-15.00 uur HOERA, onze bevrijders komen het dorp binnen!

Koningin Wilhelmina en Prins Bernard hebben hun intrek genomen in een koninklijke villa, zij zullen vanaf het balkon de aubade afnemen, de optocht zal bestaan uit legervoertuigen, muziek korpsen, Colchester Pipe Band, kinderen op versierde kinderfietsjes, versierde karren, vrouwen die hun bevrijdingsrokken en -schorten die ze showen. De laatste Duitsers verlaten het dorp. We doen allemaal mee door in kleding te verschijnen in de stijl van de veertiger jaren en met rood-wit-blauw te zwaaien!

15.30-16.00 uur Wapendemonstratie re-enactors op de Hofmansweide

15.30-17.00 uur Tea Party in de Spiegeltent!

Heel Hellendoorn Bakt, met veel taart, koffie , thee, bier, wijn, muziek, dans en heel veel gezelligheid!
Entree GRATIS!

20.00-24.00 uur “Casablanca Dance Party”

Er is een avondprogramma voor mensen die het uitbundige Bevrijdingsfestival willen mijden, de Casablanca Danceparty in de Spiegeltent, met artiesten als Double2, Andre Lefèvre en DJ Ray.
Ook hier doen we allemaal mee door in kleding te verschijnen in de stijl van de veertiger jaren.
Entree GRATIS!


 

16.00-18.00 uur “Quatsch Pub Quiz” Feestterrein aan de Reggeweg

20.00 Bevrijdingsfestival met o.a. Miss Montreal

De Oranjevereniging Hellendoorn organiseert op het feestterrein aan de Reggeweg een fantastisch Bevrijdingsfeest met Miss Montreal, The Fortunate Sons, DJ Lars en de Feestdirecteuren. Bekijk de poster!
Entree GRATIS!


Zondag 3 mei 2020

Dorp Hellendoorn en Hofmansweide 10.00-24.00 uur

In het centrum van Hellendoorn zal nu ook voornamelijk in ‘legergroen’ veranderen. Groepjes militaire voertuigen staan op 2 en 3 mei in het centrum. Tevens zullen er ook Classic Cars uit WO2, fietsen, bakfietsen en karren uit deze periode te vinden zijn.

11.00 uur “Living Historie”

Begin van een “Living Historie” in het centrum, schetsjes uit WO2 opgevoerd door figuranten, het dagelijks leven in de WO2 speelt hier een grote rol. Ook zullen er nog de nodige militairen in de straten patrouilleren. Er komt een Maple Leaf café, waar de Canadese soldaten hun hoofdkwartier hebben, ‘Allo Allo’ zal zich ook in een van de Hellendoornse cafés vestigen. De spelers van ‘Theater school Xapp’ spelen, zingen en dansen in de straten van Hellendoorn evenals alle andere koren uit onze gemeente! Op diverse plekken kunt u luisteren naar indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Kinderspelen uit de veertiger jaren door het hele centrum.

12.00-12.30 uur Wapendemonstratie re-enactors op de Hofmansweide

Voorstelling “Verbroken stilte” bij Noabers

Geen vragen stellen. Laat het verleden rusten. De oorlog is voorbij. Vergeet wat er is gebeurd. Het is te pijnlijk!
In de familie van Sarah werd niet gesproken over de oorlog. Een ongeschreven regel die haar al snel duidelijk werd toen ze nog jong was. Sarah kan niet anders doen dan dit te accepteren.
Jaren later werkt Sarah met veel plezier als medewerkster in de thuiszorg. Meneer Vermeulen is één van de favoriete cliënten van Sarah. Het is een man op leeftijd en ze komt al bijna 9 jaar bij hem over de vloer. Door de festiviteiten in het dorp komen de herinneringen aan de oorlog bij hem naar boven. ‘Hellendoorn Bevrijd’. De kranten staan er bol van. Dan valt het oog van Sarah op een omcirkelde foto in de krant. Waar kent ze die man op de foto toch van?
Wij zoeken mensen die kunnen helpen met het timmeren en schilderen van de juiste decors. Om je hiervoor aan te melden kun je mailen naar Marel Olthof; haar emailadres is voorstellinghellendoornbevrijd@hotmail.com 

13.00 uur WO II huwelijksvoltrekking 

In het Noabershuus aan de Dorpstraat wordt een burgerlijk huwelijk voltrokken, vervolgens zal het echtpaar zich met gevolg door het dorp naar de RK Kerk begeven alwaar het huwelijk kerkelijke ingezegend zal worden. U bent allen van harte welkom de huwelijksceremonie bij te wonen.

14.00 uur WO II kerkelijke huwelijksvoltrekking

Huwelijksvoltrekking in de St. Sebastianus Kerk in Hellendoorn
Optreden van Andre Lefèvre en koor.

14.00-14.30 uur
Wapendemonstratie re-enactors op de Hofmansweide

15.00 uur Receptie Bruidspaar

Gelegenheid het bruidspaar te feliciteren in de Spiegeltent, we maken er een feestje van.

16.00-17.00 uur “Mock Battle”

De Mock Battle, schijngevechten, zal op en nabij de Hofmansweide plaats vinden door re-enactors. Re-enactors zijn personen in historische kostuums de historische gebeurtenissen naspelen of uitbeelden. Ook zal er zwaar militaire voertuigen meespelen, w.o. Tanks, Half Tracks ect.

20.00-23.00 uur programma in ontwikkeling


Maandag 4 mei 2020

Deelnemers en re-enactors op de Hofmansweide.
Kampement open van 12.00-15.00 uur.


Dinsdag 5 mei 2020

Deelnemers en re-enactors nemen deel aan de Liberty Tour Twente
Ontruimen kampement.