Werkgroepen

We vragen de belangstellende bewoners van Hellendoorn zich op te geven voor de uitwerking en uitvoering van de activiteiten. Dit kan via ons contactformulier (klik op contact) of via ons email: hellendoornbevrijd@outlook.com .
Men kan een keuze maken uit deelnames aan de volgende werkgroepen:

StraatbeeldKleding –  KapselsOuderenmiddagTea Party Inrichting huiskamerKinderspelenTheaterFigurantenKoren en MuziekOpbouw kampementGastgezinnenCatering‘Back to the Fourties’CasablancaBevrijdingsfeest 

Werkgroep Straatbeeld / inrichten dorpscentrum

contactpersoon: Wim Hofman

Van 1 tot en met 5 mei staat Hellendoorn in het teken van 75 jaar bevrijding.
Om die reden wordt in het dorp Hellendoorn alles uit de kast getrokken om volgend
jaar op indrukwekkende, onvergetelijke wijze aandacht te besteden aan dit feit.
Onderdeel hiervan is om ook het straatbeeld uit de jaren 1945 na te bootsen. Gelukkig helpen alle sfeervolle historische panden hier geweldig bij.
Graag willen wij ook een 4-tal poorten plaatsen bij de invalswegen. Met onderstaande tekst:

‘Never forget, for all those who gave their lives for our freedom’

Fiets

Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer u met uw eigen buurt een mooie versiering in het kader van ‘75 jaar Vrijheid’ aanbrengt, geheel naar eigen smaak.

Met de bewoners aan de route, Dorpsstraat, Smidsstraat, Koestraat, Bibenstraat en Hofmansstraat gaan wij in gesprek over een unanieme versiering.

Wij vragen alle bewoners te vlaggen van 29 april t/m 5 mei

Ook zijn wij opzoek naar burgerauto’s, fietsen en karren uit deze periode.
Kunt u ons hieraan helpen, stuur dan een mail aan hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Kleding

contactpersonen: Marianne Staman en Martha Reinderink

Het zal absoluut een uitdaging worden om zoveel mogelijk bewoners, mannen, vrouwen en kinderen in de 40s kleding te krijgen, maar natuurlijk helpen wij daarmee, sterker nog enige voorbereiding hebben wij al gedaan.

Kinderkleding
Inmiddels liggen er patronen voor eenvoudig te maken jurkjes voor meisjes, kinderbroekjes en kieltjes voor jongens in alle maten (van 4 tot 12 jaar) uit de 40’s klaar bij ‘Marein Creatief’. Ook biedt ‘Marein’ niet al te dure stoffen hiervoor aan. Heeft u hulp nodig dan kan dat, er staan een aantal vrijwilligsters voor u klaar.
Om de outfit nog wat completer te maken kunnen oma’s spencers, vestjes en kousen breien. Petten zijn stoer voor de jongens, evenals de bretels. Meisjes met mooie strikken in het haar of een mooi hoedje.

kinderkleding
Schoenen is moeilijk, modellen van toen zijn er bijna niet meer, voor meisjes witte sokjes in de schoenen.
Tip: bewaar oude gymschoenen en spuit deze zwart of bruin.

Kleding kindergroep

Aardige bijkomstigheid is dat de avondvierdaagse heeft dit jaar het thema ‘75 jaar Vrijheid’ heeft, dus de outfit is meerdere keren te gebruiken.
Tijdens de bevrijding zagen we ook veel kinderen in witte kleding met een oranje sjerp om, oranje strikken in het haar.

Dames mode
Ten tijde van de oorlog was er vanuit het leger een enorme vraag naar leer en katoen. Dit ging ten koste van de mode-industrie. Hierdoor kenmerkt met name de eerste helft van de jaren ’40 zich door hergebruik. Er werd een nieuwe stijl in het leven geroepen: het mantelpakje. Oude maatpakken van mannen werden omgenaaid tot pakjes voor vrouwen. Veel vrouwenkleding werd op zijn beurt weer verwerkt tot kinderkleding.
In Engeland werd de Fashion Group of Great Britain opgericht. Deze stichting organiseerde talrijke modeshows waarin werd getoond hoe men van oude kleding iets nieuws kon maken. Daarnaast lieten diverse Nederlandse tijdschriften in hun bladen zien hoe men zelf schoenen kon maken.
In 1940 werd ook de nylonkous geïntroduceerd, de flexibelere opvolger van de ouderwetse rayon (kunstzijde) kous. Na slechts drie jaar verdween de nylonkous echter weer van de mark. Dit kwam omdat er vanuit het leger een grote vraag naar nylon was.
Ook zijn er eenvoudige patronen voor jurken en niet al te dure stoffen bij ‘Marein’ verkrijgbaar.
Dames mode op chique.

Kleding 40's style

Maar ook veel alledaagse kleding

alledaagse kleding

Ook bij grootmoeder in de kast, kringloop bedrijven & vintage shops is een ruime keus aan 40’s kleding.

alledaagse kleding

De Marlene Dietrich broek, hoge broeken tot in de taille met wijde pijpen

De Bevrijdingsrok
De bevrijdingsrok was een initiatief van verzetsstrijder Mies Boissevain- van Lennep. Zij werd in augustus 1943 met haar drie zonen door de Sicherheitsdienst gearresteerd. Ze overleefde achtereenvolgens de concentratiekampen Vught en Ravensbrück.

 


Twee van haar zonen werden gefusilleerd en haar man kwam in het concentratiekamp om het leven. Tijdens haar gevangenschap in Amsterdam vond ze op een dag in een waszak een lappendas die van een medegevangene was. Die gebruikte hiervoor kleding van haar kinderen en haarzelf. Achter elk lapje zat een verhaal. Het doel was dat de rokjes elk jaar op Bevrijdingsdag werden gedragen, maar dat heeft niet heel lang geduurd. De bevrijdingsrok beleefde zijn hoogtepunt op 2 september 1948.

Heren mode
Door de oorlog was er zeer weinig ruimte voor mode. Voor heren betekende dit dat kleding voornamelijk praktisch was. De esthetische uitstraling van kleding was veel minder belangrijk. Daarentegen was het wel van belang dat jassen, pantalons en schoenen goed warm en weerbestendig waren.
Door de enorme vraag naar kleding en stof vanuit het leger, was er een groot gebrek aan goede kleding en stof voor het ‘gewone’ volk. Herenkostuums werden daarom meermaals versteld en vermaakt. Ook werden kledingstukken regelmatig binnenstebuiten gedragen, omdat de binnenkant van de kleding vaak minder versleten was dan de buitenkant.
Omdat de mode-industrie door de oorlog tot een halt was gekomen, werden er in Europa amper nieuwe kostuum modellen ontworpen. Mannen die zich (nog) wel een net kostuum konden veroorloven moesten het daarom vaak met oudere modellen uit de jaren ’30 doen.

Kleding heren pak

En het alle daagse leven

Kleding heren alledaags

Maar ook bij grootmoeder in de kast, kringloop bedrijven & vintage shops is een ruime keus aan 40’s kleding.

Werkgroep Kapsels jaren-40

contactpersonen: Bianca Schuitert en Marianne Staman

Het was tijdens de jaren 40, en vooral dan na de Tweede Wereldoorlog, dat de huisvrouwrol populair werd voor vrouwen. Wanneer u naar films en reclames op aanplakborden uit die periode kijkt, dan ziet u dat vrouwen vaak ultravrouwelijk voorgesteld worden. Geloofd werd dat vrouwen hun dagen moesten vullen met de zorg van het gezin en het huishouden. Ze moesten er dan voor zorgen dat ze er op hun best uitzagen tegen dat hun man thuiskwam. Veel vrouwen droegen hun haar zoals Veronica Lake omdat hun man dat graag zag. Kapsels uit de jaren 40 waren heel erg een weerspiegeling van hoe men vrouwen beschouwde.

jaren 40 kapsels

Werkgroep Ouderenmiddag

contactpersoon: Gerrit Mollink

Deze groep mogen we zeker niet vergeten, zij hebben immers de oorlog meegemaakt!
Op de vrijdagmiddag wordt speciaal voor ouderen een ouderen middag gehouden in de jaren 40 stijl.
Vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de spiegeltent op de Hofmans weide te Hellendoorn.
De spiegeltent is een heel bijzondere tent die veel sfeer uitademt.
Iedereen is Welkom, met name ook de ouderen uit de verzorgings- c.q. Bejaarden tehuizen.

Ouderenmiddag

Vrijwilligers gevraagd voor catering en begeleiding ouderen.
Wilt u ons helpen, stuur dan een mail aan hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Tea Party

contactpersonen: Cintha Hofman en Marianne Staman

Op zaterdagmiddag is er vanaf 14.30 uur Tea Party is de nostalgische spiegeltent op de Hofmans weide.
HEEL HELLENDOORN BAKT!
Hiervoor zoeken wij dames die een overheerlijk taart willen bakken en deze willen doneren t.b.v. de Tea Party. De taarten zullen in punten worden gesneden en worden verkocht met een heerlijk kop koffie/thee een lekker wijntje of een biertje. Dit alles om de kosten van de spiegeltent te drukken.

 

Waar: Hofmans weide Hofmanstraat te Hellendoorn
Aanvang: 14.30 uur tot 16.30 uur

Wilt u ons helpen met het bakken van taarten en de catering tijdens de Tea Party stuur dan een mail aan hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Inrichting huiskamer 1945

contactpersoon: Wim Hofman

Wij zijn opzoek naar een historische huiskamer uit de jaren ’40 – ’45.
Wie komt ons helpen? Wilt u ons helpen, stuur dan een mail aan hellendoornbevrijd@outlook.com

Huiskamer jaren 40

Werkgroep Kinderspelen jaren veertig

contactpersoon: Marianne Nijmeijer

In het begin van de oorlog was er nog iedere dag school voor de kinderen, later werd dit anders. De lessen werden aangepast en de Joodse kinderen mochten niet meer naar school. Later in de oorlog waren de meeste scholen gesloten.

Kinderspelen
Kinderen speelden in deze periode veel op straat. Door het wisselen van kinderen naar een ander spel komt er actie door het hele centrum. De kunst is om andere kinderen (bezoekers) bij het spel te betrekken zodat iedereen meespeelt

Kinderspelen

Kinderspelen uit de 40’s door het hele dorp in estafette.

Wilt u ons helpen, stuur dan een mail aan hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Theatervoorstelling ‘Verbroken Stilte’

(Marél Olthof en Maaike)

Geen vragen stellen. Laat het verleden rusten. De oorlog is voorbij. Vergeet wat er is gebeurd. Het is te pijnlijk!
In de familie van Sarah werd niet gesproken over de oorlog. Een ongeschreven regel die haar al snel duidelijk werd toen ze nog jong was. Sarah kan niet anders doen dan dit te accepteren.
Jaren later werkt Sarah met veel plezier als medewerkster in de thuiszorg. Meneer Vermeulen is één van de favoriete cliënten van Sarah. Het is een man op leeftijd en ze komt al bijna 9 jaar bij hem over de vloer. Door de festiviteiten in het dorp komen de herinneringen aan de oorlog bij hem naar boven. ‘Hellendoorn Bevrijd’. De kranten staan er bol van. Dan valt het oog van Sarah op een omcirkelde foto in de krant. Waar kent ze die man op de foto toch van?
Wij zoeken mensen die kunnen helpen met het timmeren en schilderen van de juiste decors. Aanmelden kan door een mail te sturen naar voorstellinghellendoornbevrijd@hotmail.com

Werkgroep Figuranten

contactpersoon: Marianne Staman

Wij zijn, om het straatbeeld nog completer te krijgen op zoek naar figuranten (met of zonder kleine rollen).

Vind u het leuk om iets uit te beelden met betrekken op de Tweede Wereld Oorlog, laat het ons dan weten.
Ook het uitbeelden van oude beroepen doet het goed, de bakker, de slager, de groenteboer, de kolenboer, pastoor, dominee, schoorsteenveger, de veldwachter et cetera.

Figuranten

Omdat er dus geen school was en de kinderen zich zelf moesten vermaken maakten de kinderen zelf een toneelstukje. Je zou een eenvoudig toneeltje kunnen maken van een paar kistjes waarop je kinderen een klein stukje laat opvoeren. Het mooiste is dat er kinderen in de juiste veertiger-jaren kleding er om heen zitten.

Figuranten

Toen het voedsel schaars werd in de grote steden, werden vele kinderen onder gebracht bij de boeren. Een aantal kinderen zou met een klein koffertje (groepje) onder begeleiding van een dominee of pastoor (wel goed herkenbaar als geestelijke) door het dorp naar een kerk of ander gebouw voor de opvang.

Figuranten

Hongerwinter- een bakker met bakfiets met broodjes fietst door de straten, kinderen pikken broodjes, de veldwachter komt ze achterna en probeert ze op te pakken.

Verzet-kinderen verspreiden brieven onder de bezoekers, heel geheimzinnig en zeggen erbij dat ze direct de brief moeten verstoppen anders worden ze opgepakt.

Maar ook gezellig door de straten wandelen, de bevrijding vieren is passende kleding is zeer welkom!

Werkgroep Koren en Muziek

contactpersoon: Marianne Nijmeijer

Overal in het centrum zullen op verschillende podia koren en muziekensembles optreden, alles in de jaren-40 stijl.
Wilt u ook meezingen of muziek te gehore brengen laat ons het weten door een mail te sturen naar hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Opbouw Kampement

contactpersoon: Joop Staman

Voor de Mock Battle zal de Hofmans weide aangepast moeten worden. Er worden 30 grote kerstbomen geplant en er zullen 2 bunkers opgebouwd moeten worden. Verder zal het terrein moeten worden aangekleed met borden, overkappingen, handwijzers ect.
Wilt u hiermee helpen laat het ons weten door een mail te sturen naar hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Gastgezinnen

contactpersoon: Cintha Hofman

Voor de vele re-enactors zijn wij opzoek naar gastgezinnen, heeft u een plekje vrij in bijvoorbeeld een schuur of garage, of in enkele gevallen een slaapkamer laat het ons weten door een mail te sturen naar hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep Catering

contactpersoon: Cintha Hofman

Voor vele activiteiten in de spiegeltent zijn wij opzoek naar HCCP-ers en anderen die hieraan hun steentje willen bijdragen. Ook zijn wij opzoek naar ervaren biertappers.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep ‘Back To The Fourties’

contactpersoon: Gerrit Mollink

Een gezellige avond helemaal gericht op de jaren 40. De speciaal hiervoor nostalgische Spiegeltent ademt een bijzondere sfeer uit voor een mooi feest. Met leuke zitjes aan de rand en de dansvloer in het midden wordt dit een heel bijzondere ervaring.
De Folkloristische dansgroep Hellendoorn zorgt ervoor dat de beentjes van de vloer kunnen met kleine workshops dan wel een speciaal optreden. DJ Ray weet als geen ander  de sfeer erin te brengen. Met optredens van de Starsisters en Andre Lefèvre is de avond compleet.
Verhoog de sfeer en kom zelf ook in de kleding van de jaren 40, dan wordt het een avond om nooit meer te vergeten
De organisatie is in handen van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn.
Om 24.00 uur sluiten we af met het lied “We’ll meet again” van Vera Lynn!

back to the 40's

Voor deze avond zijn wij met name opzoek naar mensen die willen helpen met de catering
Aanmelden kan door een mail te sturen naar hellendoornbevrijd@outlook.com

Werkgroep “Casablanca Dance Party”

contactpersoon: Gerrit Mollink

Tevens zal er een avondprogramma zijn voor de mensen die het uitbundige feest willen mijden, de Casablanca Danceparty in de Spiegeltent, met artiesten als Double2, Andre Lefèvre en DJ Ray.
Ook hier doen we allemaal mee door in kleding te verschijnen in de stijl van de 40’er jaren.

Casablanca

Werkgroep ‘Bevrijdingsfeest’

contactpersoon: Willem van der Linde

Organisatie in handen van Oranjevereniging Hellendoorn